Articolul 137-1 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Efectele juridice ale operaţiunii de vămuire

(1) Ca rezultat al finalizării operaţiunilor de vămuire cu mărfuri şi mijloace de transport, organul vamal validează declaraţia vamală depusă, iar mărfurile şi mijloacele de transport se consideră plasate sub destinaţia vamală solicitată.

(2) Dacă, în procesul controlului vamal, organul vamal constată imposibilitatea validării declaraţiei vamale, acest fapt se consemnează în modul stabilit de Serviciul Vamal şi se aduce la cunoştinţă titularului de mărfuri sau de mijloace de transport. Persoana responsabilă de mărfurile sau de mijloacele de transport supuse vămuirii este obligată să depună, cel tîrziu a doua zi lucrătoare imediat următoare zilei în care a primit refuzul în validare, o altă declaraţie vamală, înlăturînd neajunsurile depistate, sau să plaseze mărfurile şi mijloacele de transport sub o altă destinaţie vamală.

(3) Dacă, pînă la expirarea termenului menţionat la alin. (2), titularul mărfurilor şi mijloacelor de transport nu a soluţionat destinaţia acestora, organul vamal atrage titularul la răspundere contravenţională şi fixează un termen nou de vămuire a mărfurilor.

Art 137-1 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului