Articolul 126 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Prelungirea termenului de plată a drepturilor de import şi de export

(1) Cazurile de prelungire a termenului de plată a drepturilor de import şi de export sînt stabilite de legislaţie.

(2) Nu poate fi prelungit termenul de plată a taxelor pentru proceduri vamale.

(3) În cazul prelungirii termenului de plată a drepturilor de import şi de export, se calculează o dobîndă, echivalentă cu rata de bază a Băncii Naţionale a Moldovei la creditele pe termen scurt, care este în vigoare la data acordării prelungirii, pentru fiecare zi de prelungire a termenului de plată, dacă legislaţia nu prevede altfel. În cazul încălcării termenului prelungit, se percep penalităţi în conformitate cu legislaţia.

(3-1) În cazul prelungirii termenului de plată a drepturilor de import şi de export ale importatorilor agenţi economici producători la importul materiei prime, materialelor, accesoriilor, ambalajului primar şi articolelor de completare pentru producerea mărfurilor destinate exportului conform art. 281 din Legea cu privire la tariful vamal şi art. 4 alin. (20-3)–(20-6) din Legea pentru punerea în aplicare a titlului III al Codului fiscal, dobînda prevăzută la alin. (3) nu se calculează.

(3-2) Modul şi condiţiile de prelungire a termenului de plată, lista întreprinderilor, condiţiile de selectare a acestora, modelul contractului-tip de prelungire şi modelul garanţiei din nume propriu pentru importatori agenţi economici producători, la importul materiei prime, materialelor, accesoriilor, ambalajului primar şi articolelor de completare pentru producerea mărfurilor destinate exportului, se stabilesc şi se aprobă de Guvern.

(3-3) În cazul prelungirii, conform art. 124 alin.(1-2), a termenului de plată a drepturilor de import pentru importatorii cu statut de agent economic autorizat, dobînda prevăzută la alin. (3) din prezentul articol nu se calculează.

(4) În cazul prelungirii termenului de plată a drepturilor de import şi de export, plata acestor drepturi se garantează în modul stabilit de prezentul cod.

(5) Înscrierile în fişele de evidenţă ale plătitorilor vamali privind privind stingerea obligațiilor vamale se efectuează în temeiul contractelor de prelungire a obligaţiei vamale încheiate cu organele vamale.

(6) Sumele calculate ale drepturilor de import, al căror termen de plată a fost prelungit, se înscriu în fișele de evidență cu ziua validării declarațiilor vamale.

Art 126 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului