Articolul 195-2 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Simplificările şi facilităţile

(1) AEO, în funcție de tipul autorizației acordate, este supus unui număr mai mic de controale fizice şi documentare decît ceilalţi agenţi economici. Organele vamale pot decide altfel dacă există o ameninţare excepţională sau dacă obligaţiile respective de control sînt prevăzute de legislaţie.

(2) În cazul în care, ca urmare a analizei riscurilor, organul vamal decide să supună controlului suplimentar mijlocul de transport şi mărfurile indicate în declaraţia vamală depusă de AEO, controlul respectiv se efectuează în mod prioritar.

(3) La cererea AEO, controlul vamal poate fi efectuat în alt loc, cu acordul organului vamal.

(4) În cazul în care titularul autorizației AEO pentru simplificări vamale solicită autorizarea unor proceduri simplificate prevăzute în secţiunea a 27-1, organul vamal nu reexaminează condiţiile care au fost deja examinate la acordarea autorizației AEO.

(5) În cazul în care titularul autorizaţiei AEO pentru securitate şi siguranţă depune o declaraţie vamală sau o declaraţie sumară, organul vamal îl notifică în prealabil, pînă la traversarea frontierei vamale, că mărfurile şi mijloacele de transport au fost selectate pentru un control fizic suplimentar ca urmare a analizei riscurilor în ceea ce priveşte securitatea şi siguranţa. Titularul autorizației AEO nu este notificat în cazul în care acest fapt poate dăuna controlului care urmează a fi efectuat. Organul vamal poate să efectueze controlul fizic chiar în cazul în care titularul autorizației AEO nu a fost notificat.

(5-1) În cazul în care un titular al autorizaţiei AEO depune o declaraţie vamală sau o declaraţie sumară, organul vamal notifică titularul autorizaţiei AEO dacă mărfurile au fost selectate pentru un control vamal. Notificarea respectivă se efectuează înainte de prezentarea mărfurilor către organul vamal. Notificarea nu se efectuează atunci cînd poate compromite controalele vamale care urmează a fi efectuate sau rezultatele acestora.

(7) Organele vamale acordă simplificări şi facilităţi care decurg din statutul de AEO persoanelor stabilite în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, care îndeplinesc condițiile și respectă obligațiile definite în legislația relevantă a țărilor respective, în măsura în care aceste condiții și obligații sînt recunoscute de Republica Moldova ca fiind echivalente celor impuse AEO stabiliți pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. Această acordare de simplificări şi facilităţi se bazează pe principiul reciprocității, cu excepția unei decizii contrare a Republicii Moldova, și se stabileşte printr-un acord internațional.

Art 195-2 Codul vamal al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1149 din 20.07.2000

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului